Az Alapítvány célja az alvási apnoe zavarok korai diagnosztizálásának a betegek kezelése személyi és technikai feltételei megteremtésének elősegítése és támogatása. Ennek keretében az Alapítvány célja:

 

1. Szűrővizsgálati hálózat szervezése, mely alkalmas a betegek felkeresésére, a kórkép helyes diagnosztizálására és hazai epidemiológiai viszonyainak feltérképezésére.

 

E hálózat többszintűen (háziorvosi, szakrendelői, alvásbetegségekre specializálódott kórházi osztály) szerveződik és megfelelő együttműködés biztosítását, igényli társzakmák (kardiológia, belgyógyászat, fogászat, fül-orr-gégészet, tüdőgyógyászat) között.

A szűrés elsősorban a veszélyezettet csoportokra terjed ki:

b.         1. férfiak 40-60 év között

b.         2. olyan munkakörök, ahol  a figyelem és éberségi szint csökkenése, illetve egyéb szövődmények különösen veszélyesek (gépkocsi-, repülő-, kamionvezetők, fegyveres őrök, operátorok, több műszakban dolgozók).

b.         3.Agy és szív vérellátási zavar veszélyeinek kitett betegek, magas vérnyomásban, diabétesben szenvedők, túlsúlyra hajlamosak, krónikus felső légúti, légzőszervi  betegségben szenvedők.

 

c.       Az Alapítvány feladata a fentiek érdekében tervszerű és egyre szélesebb körű továbbképzés szervezése és támogatása a megfelelő szakmai diagnosztikai ismeretek, terápiás elvek és gyakorlat terjesztésére a háziorvosok, mind a szakorvosok körében.

 

d.      A kórképpel kapcsolatos felvilágosító munka részben az orvos hálózaton, részben egészségügyi felvilágosító előadásokon, részben a médiákon keresztül.

 

e.       A kórkép diagnosztikai és kezelési lehetőségeinek bővítése, továbbfejlesztése céljából kutató, oktató és fejlesztő munka támogatása.

 

2. Az alvási apnoe helyes és eredményes kezelésének egyik fő akadálya, hogy a betegek anyagi nehézségek miatt nehezen jutnak hozzá a légzésjavító eszközhöz. Ennek a problémának a megoldása az Alapítvány célja:

 

a.         A légzésjavító készülék hazai előállításainak aktív támogatása és szervezése, mely várhatóan a készülék alacsonyabb árát eredményezi. Ez mind a közvetlen hozzájutást, mind pedig a társadalombiztosítási támogatás elnyerését is eredményezheti.

 

 

b.         A készülék hazai gyártásának beindulása várhatóan több éve vesz igénybe. Ezért más módon is könnyíteni szükséges a rászorulók számára a készülék használatát. Az Alapítvány célja ezért készülékek beszerzése, és a rászorultságot (jövedelem nagysága, munkaképesség, betegség súlyossági foka stb.) differenciáltan figyelembe vevő módon kedvezményes anyagi feltételek mellett a betegek rendelkezésére bocsátása. 

 


Az Alapítvány jellege:

 

Nyílt alapítvány, melyhez csatlakozásra hívja fel az alapító az ismertetett célokat elfogadó és támogató – állampolgárságra és honosságra tekintet nélkül – magánszemélyeket, gazdálkodó szervezeteket. Az Alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytathat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást sem nyújthat, képviselőt nem állíthat, és nem támogathat.